Kendinizi Kimlik Hırsızlığından Korumanın 10 Yolu
Makalede Neler Var
Kendinizi Kimlik Hırsızlığından Korumanın 10 Yolu; Dolandırıcılardan kendinizi korumanın yollarını anlatıyoruz. Ortalama bir Türk vatandaşı için kimlik hırsızlığı hikayeleri çok tanıdıktır. Denizaşırı bir ülkede gizemli bir şekilde kullanılan bir kredi kartı. Güvenliği ihlal edilmiş bir banka kartı ve boşalan bir çek hesabı. Veya belki de bir araba ya da ev gibi büyük bir satın alma işlemi yapmaya giden, ancak kredi raporunuzu açıklanamaz bir kargaşa içinde bulan bir tüketicisiniz.
Dolandırıcılar kimlikleri çalmak için her gün yeni yollar bulsa da buna karşı koyamayacakmış gibi hissetmek zorunda değilsiniz. İyi bir saldırı, kimliğinizi korumak için en iyi savunmadır.
Kimlik Hırsızlığına Karşı Kim Daha Savunmasız?
Basitçe bir Sosyal Güvenlik numarasına sahip olmak sizi kimlik sahtekarlığı riskine sokar, ancak belirli popülasyonlar kimlik ihlallerine karşı daha savunmasızdır.
Çocuklar: Hırsızlar özellikle çocukları severler çünkü Sosyal Güvenlik numaralarını kötü kredi geçmişi olan veya sahte hesaplar açmak isteyen biri için temiz kredi profilleri oluşturmak için kullanabilirler. Aile üyeleri, bir çocuğun Sosyal Güvenlik numarasına erişimleri olabileceğinden, genellikle suçludur.
Yaşlılar: Genellikle gençlerden daha az teknoloji bilgisine sahip olduklarından, yaşlıların internet kimlik avı ve telefon dolandırıcılığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir.
Sosyal medya kullanıcıları: Sosyal medyada üretken olanlar, çevrimiçi olarak çok miktarda tanımlayıcı bilgiye sahipler ve bu da onları becerikli dolandırıcılar için kolay hedefler haline getiriyor. Örneğin, Covid-19 aşısını yaptırmaktan heyecan duyan birçok kişi, tam adınız ve doğum tarihiniz de dahil olmak üzere birçok tanımlayıcı kişisel bilgi içeren aşı kartlarının fotoğraflarını çevrimiçi olarak yayınladı.
Askeri: Aktif görevli ordular konuşlandırıldığında, kredi raporlarında ters giden herhangi bir şey fark etme olasılıkları daha düşüktür ve sık yer değiştirme, kişisel bilgilerinin daha sık paylaşılması anlamına gelir.
Kimliğinizi Korumaya Yardımcı Olmak İçin Atmanız Gereken 10 Adım
Kimliğinizin çalınmayacağının garantisi olmasa da aşağıdaki adımlar, kişisel ve finansal bilgilerinizi daha güvenli hale getirmek için hemen harekete geçmenize yardımcı olabilir.
1.Kredi raporlarınızı kontrol edin
Üç kredi bürosundan da kredi raporunuzun haftalık ücretsiz bir kopyasını almak kolaydır. Kredinizi kontrol etmek, yeni kredi kartları veya krediler ve tanımadığınız sorular gibi dolandırıcılık faaliyetlerine dikkat etmenize yardımcı olabilir.
2.Kredi raporlarınızı dondurun
Kredi raporlarınızın dondurulması, dondurmayı kaldırmadığınız sürece adınıza yeni hesapların açılmasını imkânsız hale getirir. Bir dondurmanın geçici olarak kaldırılması veya tamamen kaldırılması, ilk dondurma sırasında atanan bir şifre veya PIN kullanılarak kredi bürolarının her biri ile çevrimiçi olarak yapılabilir.
3.Bir şifre yöneticisi kullanın
Tüm bu şifreleri tarayıcınızda saklamak, onları kötü amaçlı yazılımlara ve diğer saldırılara karşı savunmasız bırakabilir. Parola yöneticileri, özel oturum açma bilgilerinizi saklamak için şifreli bir yol sunar, böylece (sizin için) kolayca erişilebilir ve başkaları tarafından erişmesi zor olur. En popüler şifre yöneticileri, abonelikle sunulan ücretli hizmetlerdir.
Windows 7 Professional Ücretsiz Ürün Anahtarı
4.Cihazlarınıza şifre veya biyometrik koruma koyun
2018’de Kaspersky Labs, insanların yüzde 52’sinin telefonlarını şifreyle korumadığını tespit etti. Parolayı veya biyometrik tanımlamayı (parmak izleri veya yüz tanıma gibi) açmak, bir hırsızın telefonunuzdaki kişisel bilgilere erişmesini engelleyebilir.
5.Herkese açık WiFi kullanmaktan kaçının
Herkese açık ücretsiz WiFi bir puan gibi görünebilir, ancak açık ağlar dolandırıcıların cihazlarınıza bağlanmasını kolaylaştırır. Güvenli olmayan genel WiFi bağlantıları üzerinden finansal hesaplarınıza erişmekten kaçının.
6.VPN Kullanın
VPN kullanmak sizi bilgisayar korsanlarına karşı IP adresiniz dahil gizleyerek size güvenli internet kullanımı sunar. Tabii ki VPN bununla kalmıyor ve eğer farklı bir ülkeye seyahat ederseniz veya Türkiye’den farklı bir ülkenin içeriklerine erişmek istiyorsanız kesinlikle kullanmanız gerekir. Bunun için ücretsiz VPN’ler harika bir seçimdir size ücret ödemeden güvenli ve sınırsız interneti sunar.
7.Güvenlik yazılımına yatırım yapın
Virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılım yazılımı, becerikli çevrimiçi dolandırıcılar tarafından kişisel bilgilerinize erişme girişimlerini tespit etmenize ve birçok kez bu tehditleri etkisiz hale getirmenize yardımcı olabilir. Yıllık ücretler 35-100 $ arasında değişebilir.
8.Biraz daha az sosyal olun
Sosyal medyadaysanız, hesaplarınızda mevcut olan en güçlü güvenlik önlemlerini etkinleştirin. Örneğin, Facebook’tan gelen bu ipuçları, hesabınızı hızlı bir şekilde değerlendirmenize ve korumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, tam adınız, ikamet ettiğiniz şehir, işvereniniz ve doğum tarihiniz gibi herkese açık hale getirdiğiniz bilgiler konusunda dikkatli olun.
9. Belgelerinizi parçalayın.
Banka hesap özetleri, Sosyal Güvenlik numaranızla ilgili her şey, eski kredi kartları- hepsi kimlik hırsızları için çöp kutunuzda bulunan lezzetli bulgulardır. Çapraz kesimli veya mikro kesimli bir parçalayıcı (en güvenli) satın alabilir veya topluluk parçalama etkinliklerini takip edebilirsiniz.
10.Çevrimiçi veri sızıntılarını kontrol edin
Verilerinizin güvenliğinin ihlal edilip edilmediğini veya dark web’de bulunup bulunmadığını görmenin kolay bir yolu var: İnternete sorun. F-Secure gibi siteler dolandırıldım mı? ücretsiz ve kolaydır; sadece e-posta adresinizi girin. Güvenliği ihlal edilmiş bir hesap bulursanız, şifrenizi kolayca sıfırlayabilir ve web sitesinin hesabınızın güvenliğini daha da artırmak için iki faktörlü kimlik doğrulama sunup sunmadığını görebilirsiniz.
Kimlik Değiştirme Ücreti Ne Kadar?
Değiştirme ücreti 83 TL’dir.
Kaybolan Kimliklerin Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Yeni kimlik için 166 TL ödenir.
Doğum Nedeniyle Alınan Kimlik Ücreti Ne Kadar?
83 TL